Melsbroek luchthaven

A400M nieuw transportvliegtuig Belgische luchmacht

 

Melsbroek luchthaven

Wij krijgen soms de vraag waar de militaire luchthaven van Melsbroek ligt? Wel gewoon aan de overkant van Brussels Airport!!

Melsbroek is nu vooral gekend als de militaire luchthaven die de landingsbanen en grond- en luchtcontrole deelt met Brussels Airport. Maar Melsbroek is de oorspronkelijke luchthaven van Brussel-nationaal. De oorsprong vond plaats tijdens de tweede wereldoorlog in de jaren ’40. En was toen onze nationale luchthaven.

Bij de opening van Expo 58 in Brussel, denk aan het Atomium, werd ook een nieuw luchtvaartgebouw in Zaventem in gebruik genomen. De site in Melsbroek werd vanaf dan een aangrenzende militaire luchthaven.

Melsbroek is de thuisbasis van de 15de Air Transport Wing. Deze Wing voert vele transporten uit met zijn 11 Lockheed C-130 Hercules toestellen van het 20ste smaldeel. Voor personaliteitentransport en medische interventies. Daarnaast beschikt men ook over een Airbus A321 voor troepenverplaatsingen. Al deze toestellen van het 21ste smaldeel worden ook gebruikt door het koningshuis en de regering voor buitenlandse reizen.

In het kader van de vervanging van de C-130 Hercules door de Airbus A400M wordt voorzien in de vervanging van de hangars door grotere exemplaren.

A400M nieuwe hangar in opbouw

De Belgische defensie bouwt voor de A400M’s een nieuwe hangar. De nieuwe transportvliegtuigen zijn een pak groter dan de c-130’s. De bouw vangt aan in maart 2020.

Melsbroek oude postkaart

Leave a Reply

Scroll to top
× Bestel via Whatsapp